ПОДДЪРЖАНЕ НА КУХНЕНСКИ ПЛОТОВЕ ОТ КОМПОЗИТЕН КАМЪК НА QUARELLA ОБЩИ ПРАВИЛА
ОБЩИ ПРАВИЛА
Следващите инструкции могат да се считат за насоки за обикновеното ползване в закрити помещения и по никакъв начин не заместват отговорностите на крайния потребител.
 Изискванията за грижи и поддръжка на продуктите Quarella products са различни за изделията на мраморна основа в сравнение с тези на кварцова основа и серията Evo.
 Материалите, разработени на кварцова или силиконова основа (сериите Pianoforte или Evo) се използват основно за изработването на кухненски плотове, гарантирайки висока степен на устойчивост на киселинните вещества , които обикновено се употребяват в кухненските помещения.
 Наличието на изкуствено свързващо вещество придава на всички материали на Quarella висока степен на устойчивост към абсорбиране на вода, което защитава повърхностите от замърсяване и улеснява тяхното почистване.
  СТАНДАРТНА ПОДДРЪЖКА НА ПОЛИРАНИ ПОВЪРХНОСТИ, КВАРЦ И EVO
Тези повърхности не изискват никакво защитно третиране или употреба на специални детергенти.
 Почистването се извършва с вода и обикновените предлагани на пазара детергенти (като препарат за миене на съдове). Да се избягва използването на силно абразивни детергенти, които могат да причинят леки надрасквания. Редовното нанасяне на полиращи продукти (например, Stoneplus на Fila) спомага за съхраняването на първоначалния им блясък през годините.
 При контакт с предмети с температура над 140-160° C повърхността може да се повреди. В подобни случаи е препоръчително да се използват специални подложки за горещи съдове.
  СТАНДАРТНА ПОДДРЪЖКА НА ОБРАБОТЕНИ ПОВЪРХНОСТИ, КВАРЦ И EVO "ШЕНИЛ" И "КАДИФЕ"
В сравнение с полираните повърхности, обработените са по-податливи на упорито зацапване на повърхностния слой. Ето защо е важно да се почистват основно при процеса на рязане и преди монтажа им е необходимо да се нанесе предпазен слой, улесняващ почистването (например, от Stoneplus на Fila).
 Петната не проникват дълбоко, но грапавият повърхностен пласт може в някои случаи да затрудни отстраняването им. Тази обработка трябва да се повтаря периодично, тъй като ефективността й може да намалее с времето, особено в най-често използваните участъци на кухненския плот.
  СПЕЦИАЛНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА КВАРЦ И EVO
Повреди, причинени от киселинни субстанции. Продуктите от тази серия не се повреждат от киселинните продукти, които се използват в ежедневието.
 Те обаче могат да се повредят при продължителен контакт с алкални субстанции или при често миене с алакални детергенти.
  Устойчивост на надраксване. Продуктите от тази серия се отличават с изключителна устойчивост на надраскване. При нормални условия на ползване драскотините остават незабележими. Леките надрасквания върху материали в светли тонове могат да се отстранят с . гъба и абразивни детергенти. Възстановяването на тъмните повърхности обаче е трудно и рядко е успешно.
  Отстраняване на упорити петна. Могат да се използват както киселинни продукти (например, Deterdek на Fila) така и алкални (например, PS 87 на Fila) благодарение на високото ниво на устойчивост на тези материали.
 Техният ефект трябва да се изпита предварително. Прекалено агресивната употреба на гъби или абраизвни детергенти може да повреди повърхността.
  Петна от ръжда. Те представляват кръгове, причинени от наличието на влага по време на съхранението на плочите, което изкарва на повърхността следите от железния оксид, използван в сместа. Петната могат много лесно да се отстранят със специални киселинни детергенти (например, Deterdek на Fila) и няма да се образуват отново при рязането на плочата.